Happy Lughnasadh.

/ˈluːnəsə/ of LOO-nah-sah is de eerste van de drie oogstfestivals die hun oorsprong vonden bij de Pagans (de andere zijn Mabon en Samhain). Een klein beetje meer hierover, én hoe je deze feestdag zelf kan vieren, hieronder!

Photo by Rhamely on Unsplash

Loo-watte?

Die ingewikkelde naam komt van de Keltische god Lugh, die zich naast zonnegod ook patroon van menselijke vaardigheden, koningen én helden mocht noemen (broertje van Mercurius, anyone?). Lucky for us hadden de Pagans er ook een simpelere naam voor: ‘the First Harvest’, en dat is ook exact wat we in modernere tijden aan deze periode vasthangen: het oogsten van de eerste vruchten van onze inspanningen. Neem dat maar letterlijk, want het is rond deze periode dat er nog steeds heel wat volksfeesten (albeit gehijackt door andere religieuze stromingen) rond zo’n eerste oogst, meestal is dat tarwe, in onze buurt gevierd worden. Ook de struiken in het park achter mijn appartement hangen vol bessen, dus het is niet moeilijk om me te kunnen voorstellen dat all of this in de goeie (ahum) oude tijd al naarstig verzameld en gestockeerd werd om de aanstormende winter door te komen.

Long story short is het hele Lughnasadh-gebeuren hét ideale excuus om de zomer nog eens te vieren, maar toch stiekem al een heel klein beetje af te tellen naar de herfstovergang, hihi. Een lijstje met ideeën hoe je dat net kan doen, hierzo!

how to celebrate:

🌾 bak zelf brood of maak confituur;

🌾 OF flans gewoon een feestmaal met zelfgekweekte lekkernijen in elkaar;

🌾 maak iets met je handen om die menselijke vaardigheden van je in de verf te zetten;

🌾 haal zonnebloemen in huis, because prettyyyyyy;

🌾 toon extra appreciatie voor de dingen die je hebt;

🌾 en for old time’s sake: leg nog eens een tarotje in thema. Google staat vol leuke spreads die je ook nog eens vooruit kunnen helpen naar dat najaar toe!

Veel liefs en geniet nog van de zon!
(Nu het nog kan, muhaha.)

 
 
Nelle 🌿

• she/her • Basically the slightly weird one since 1989. Film fanatic, occasional over-sharer, frequent over-thinker. So, yes, I blog.

http://www.spellsandpencils.com
Previous
Previous

Enjoying the little things.

Next
Next

I'm back!*