A little reading update.

a little reading update.

Tip wanneer je in een reading slump terecht bent gekomen en een serieuze inhaalbeweging moet maken om je Goodreads Reading Challenge weer op schema te brengen: (her)lees gewoon een hele serie. 🤷🏻‍♀️ A little something-something about Percy, hieronder!

Of ik écht met dat idee van een ‘makkelijke’ boekenserie te herbezoeken om zo terug een reading habit te kweken ben begonnen? Nope. Ik nam het tweede boek (het eerste las ik al ergens vorig jaar) mee om me te vergezellen op een lange treinrit. Gewoon. Leuk voor onderweg en makkelijk weer neer te leggen, dacht ik. Of ik het boek de hele dag weer bovenhaalde en zo een hele uitstap lang ongeplande Percy-pauzekes heb ingelast ergens in een rustig hoekje van Pairi Daiza? You guessed it. Ik was meteen weer helemaal hooked en zit momenteel al aan boek 4. Wat ik net zo leuk vind aan de boeken probeer ik hieronder eens op te lijsten!

what I love about Percy.

  1. The nostalgia factor

    Zoals menig millennial die opgroeide met een boon voor Harry Potter, kwam ik ook al vrij snel bij Percy Jackson terecht. Het eerste boek kwam immers uit in 2005, toen we tussen de Potterboeken door nog naar soortgelijke boeken moesten zoeken om die zwarte gaten op te vullen. Voor mijn zus, die 6 jaar jonger is, kreeg de boekenreeks van Rick Riordan nagenoeg meteen dezelfde favorietenstatus die ik toen nog vol overgave aan Rowling gaf. Oh, how the tables, hè? Achteraf bekeken, zeker nu ik ze nog eens herbezoek, moet ik haar toch óverschot van gelijk geven. Want ook al staan er hier officieel 34 jaren op de teller, ze krijgen me nog steeds even enthousiast als toen ik een 16-jarige snotneus was.

  2. Griekse mythes in een modern jasje

    I don’t know about you guys, maar ik heb altijd al een zwak gehad voor de Griekse (én Egyptische, hihi) mythologie met z’n goden, demi-goden en monsters. Al die bekende verhalen en personages op een originele manier zien opduiken in een hedendaagse wereld was en is voor mij dus meteen een schot in de roos.

  3. toffe (hoofd)personages met underdog-vibes

    Eén van de eerste dingen je over de sterfelijke kinderen van de Griekse goden leert, is dat ze de stempeltjes ADHD en dyslexie meedragen. Die dingen worden zelfs nu nog eerder als een gebrek of disability gezien, maar in de Percy Jackson reeks zijn het dus tekenen van hun uitzonderlijke talenten, krachten én hun moed. De underdogs zijn dus de helden en I frickin’ love that. Daarnaast denk ik dat Percy zelf zowat het enige hoofdpersonage in een doorsnee YA novel is die nooit of te nimmer op je zenuwen werkt. Potter, Katniss, Tris, Bella,… Stuk voor stuk wil je ze allemaal wel eens (of dikwijls) met hun koppeke tegen de muur slaan, no? Percy, daarentegen, blijft telkens z’n grappige, loyale, sympathieke en moedige zelve, en ook de rest van de personages, zowel de vaste àls de -euh- cameo’s (?) zijn hartstikke goed geschreven.

  4. elk boek blijft keigoed

    Geen ‘minder’ boek in deze serie van vijf te bespeuren. What’s more, je hoeft nooit een half boek te wachten tot er eens iets spannends gebeurd. Opbouw, schmopbouw, moet Riordan gedacht hebben, want elk eerste hoofdstuk bevat altijd wel iets van actie of monster. En zo legt een mens z’n boek natuurlijk niet snel neer.

  5. camp half-blood

    Move over, Hogwarts, want Camp Half-Blood klinkt mínstens even leuk om te vertoeven. True, je riskeert er misschien iets meer je leven tijdens de ‘lessen’, maar toch hangt er meer een zomerkamp-gevoel, en daar krijgt mijn old-school chirohart het warm van. Ook het groepsgevoel per goddelijke ouder en hun cabins vol typerende dingetjes vind ik zó leuk, en doet me nog steeds nadenken over welke Griekse god of godin (die in deze boeken trouwens géén excuus krijgen for being total assholes, haha!) míj zou claimen als zijn of haar demi-dochter, hihi.

Zo, dat is het zowat, denk ik! De reeks nog niet gelezen en nog wat overtuiging nodig? Dan heb ik hier nog snel twee favoriete quotes uitgekozen:

 
 
Love conquers all,” Aphrodite promised. “Look at Helen and Paris. Did they let anything come between them?”
“Didn’t they start the Trojan War and get thousands of people killed?”
“Pfft. That’s not the point. Follow your heart.
— Percy Jackson & the Titan's Curse
 
Remake the wild, a little at a time, each in your own corner of the world. You cannot wait for anyone else, even a god, to do that for you.
— Pan, de 'God of the Wild', in Percy Jackson & the Battle of the Labyrinth
 

q || naar welke boeken(reeks) uit jouw jeugd grijp jij graag nog eens terug?