The big autumn reset.

The big autumn reset.

Ah, september. De maand waarin ik - lang geleden - enthousiast aan een nieuw schooljaar begon, en die nieuwe start zich nu vooral nog vertaalt naar een plotse neiging om mijn leven even te resetten op zowat elk gebied. Van mentaal én fysiek welzijn, tot een grote kuis om van mijn appartement weer het gezelligste stekje in omstreken te maken; dit zijn alvast mijn favoriete manieren om na een fast-paced, extraverte zomer toe te leven naar die tragere herfstmaanden.

de grote goals, gewoontes en self-care check-in.

Een nieuw seizoen, een nieuwe kans om mijn doelen en gewoontes van een tijdje terug nog eens onder de microscoop te leggen, ze bij te stellen waar nodig, OF zelfs volledig om te zwieren waar ik dat wil. Van een nieuwe avondroutine (donkerdere dagen => moeilijkere ochtenden. Anticipate! 😂), tot die extra cosy koffiepauzes met herfstig lekkers alvast inlassen, maar tegelijk ook een extra efforke doen qua gezond eten en leven. Allemaal voorbeeldjes van kleine veranderingen die me alleen maar nóg meer zin doen krijgen in het nieuwe seizoen.

Daarnaast is dat aankomende seizoen (net als z’n opvolger, trouwens) ongetwijfeld een season of self-care, en doen we er nu goed aan om voor onszelf én onze favoriete personen te zorgen. Als er één perfect moment is om eens wat meer aandacht te geven aan alles wat er zich innerlijk bij ons afspeelt, is het toch nu, terwijl we ons voorbereiden om enorm veel tijd lekker warm binnen te spenderen, no? Even mijn eigen welzijn én dat van mijn vrienden prioriteren staat dus enorm hoog op mijn to do lijst. Zó hoog dat ik het hele dingetje zelfs al in een handige samenvatting van vier puntjes heb gegoten:

  • fysieke energie: De fut van een mens? Die is soms ver te zoeken tijdens de donkere dagen, hè. Hoog tijd om al eens uit te dokteren hoe we dat kunnen voorkomen! Hier wordt dat sowieso terug die looproutine oppikken waar ik ze tijdens de veel te warme dagen achterliet, maar ook wat meer gaan wandelen op vrije dagen, en een nieuwe at home workout samenstellen; het zijn allemaal goede voornemens van me. Richting de fitness trekken is natuurlijk ook een optie, maar dat is minder mijn ding… Don’t let that stop YOU, though!

  • bewuste brandstof: voor mijn lichaam, that is. De zomer is, op gebied van de voor iedereen welbekende haat-liefdeverhouding met z’n eigen lichaam, namelijk nogal een tough cookie voor mij, en die hitte van de afgelopen dagen heeft mijn eetgewoontes ook niet veel goeds gedaan. Zowel hoe ik eet, àls wat krijgt de komende periode dus heel wat belangrijke aandacht. Die ‘wat’ niet enkel op gebied van hoe gezond, maar ook van hoe seizoensgebonden ze zijn. Op dat laatste probeer ik nu al een paar jaar te letten, en eerlijk? Da’s superplezant, zo originele receptjes met whatever groenten en/of fruit er dan ‘in’ zijn opzoeken. Én goed voor de planeet! Win-win, zeg.

  • mentale rust/weerstand: zelfs herfstfanatiekelingen als yours truly erkennen - en krijgen soms te maken met - de vele mentale valkuilen die de kop opsteken tijdens het najaar. Dus. Of je nu simpelweg die ene, favoriete meditatie app weer installeert, je dagboekgewoonte terug oppikt OF alvast een afspraak boekt bij een/jouw therapeut; je al een beetje proberen wapenen tegen cuffing season, de herfst/winterblues, of whatever you want to call it kan alleen maar goed doen.

  • emotionele connecties: tegelijkertijd moedigen diezelfde valkuilen in de herfst ons aan om diepere connecties te maken, zowel met onszelf als met vrienden. Véél gezellige plannen maken, niet terugdeinzen voor serieuze babbels,… Kortom: je eigen gevoelens leren (er)kennen én mekaar steunen: draag het maar nóg iets hoger in het vaandel vanaf nu, want het kan een extra warm dekentje zijn wanneer je dat ‘t meeste nodig hebt.

new season, new me.

Fiew, zeg. Anders moest ik deze blogpost eens beginnen met het zwaarste, meest uitgebreide puntje? Tijd voor iets simpeler, dus, want weet je waar ik always, ALWAYS zin in heb van zodra de herfst om de hoek komt gluren? Een nieuw coupe. Ik maak er asap (lees: vandaag al!) werk van, en laat jullie nog even in spanning afwachten wat het geworden is. Can’t wait, hihi.

lijstjestijd!

Ik maak steevast lijstjes om ten volle te kunnen genieten van mijn favoriete periode van het jaar, yup. That includes de cliché Autumn Bucket List, maar ik kijk minstens even hard uit naar het in elkaar flansen van een leeslijst, passende playlist én een filmlijstje. Van zodra ze af zijn doe ik uiteraard mijn best om ze ook hier eens te delen. Een lijstje dat wél al af is, however…

de herfstkuis

Iedereen kent de lentekuis, maar hebben jullie datzelfde gevoel ook niet in september? Ik alleszins wel, en ik ben zelfs al op het gemakje begonnen aan het klaarstomen van mijn appartement voor de herfst. De minst leuke taakjes eerst, am I right? Wat er net op zo’n grote kuislijst komt scheelt natuurlijk van thuis tot thuis, maar ik deel hiernaast alvast het mijne! Feel free om ook jouw eigen herfstkuis wat vooruit te helpen door ‘m hier te downloaden. En, hey, niet te veel aftikken in één keer, hè. Doseren is key.

Afsluiten doe ik met één van mijn favoriete boek-quotes, want euh…
Iets met nagels en koppen. 🥰

“Life starts all over again when it gets crisp in the fall.”
- F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby

q || hebben jullie ook nood aan zo’n autumn reset? hoe pakken jullie de seizoenswissel aan?

Veel liefs!