Waarom ik deze herfst & winter in mijn eigen boekenkast shop.

Waarom ik deze herfst & winter in mijn eigen boekenkast shop.

De fervente (en minder fervente, but you wish you were) boekenwormen onder ons kennen het vast wel: de ellenlange leeslijst vol boekentips van vrienden, opgehypte nieuwe boeken waar je over wil kunnen meepraten, splinternieuwe, wondermooie covers die niet zouden misstaan op je Instagramfeed, en ga zo maar door. Het gevolg kennen jullie dan sowieso ook: een uitpuilende boekenkast en een lichte(re) portemonnee. So many books, so little time. Waarom ik de komende maanden afkick van al dat nieuws , mijn eigen boekenkast induik én welke boeken ik er bovendien al uitviste, dat lezen jullie hieronder!

nostalgie boven, dit seizoen.

Toen ik onlangs wou beginnen aan dat boekenkast-checkpuntje op die grote to do lijst voor de herfst van me, inclusief plan om elk boek dat ik toch nooit meer zou lezen te doneren om zo plaats te maken voor nieuw leesvoer, zat ik meteen vast; er stonden te veel boeken in mijn kast die ik nog niet gelezen had, én de boeken die ik wel al gelezen had? Die wou ik spontaan allemaal (and I do mean ALLEMAAL) herlezen. Méér dan dat de ongelezen boeken me aanspraken. Reden nummer één om me even niet te laten verleiden door nieuwigheden is dus simpelweg die goesting om oude favorietjes nog eens boven te halen, en dat heb ik te danken aan die Percy Jackson reread, denk ik. Die viel volgens mij zó goed mee dat ik momenteel moeilijk afscheid kan nemen van mijn innerlijke, geheractiveerde tumblr-chick.

te veel (mis)koopjes.

Of misschien treft Percy toch maar een beetje schuld, want de laatste paar aankopen die ik deed op boekengebied vielen telkens wat tegen, of ik vond er simpelweg de tijd niet voor. Verkeerde timing, misschien, in combinatie met die nostalgische bui en de drukke zomerperiode. Daarom ben ik wel nog van plan om ze nog eens open te slaan vooraleer ik ze definitief verkoop of doneer, vóór ik me aan iets splinternieuws waag. En zo werd de combo nostalgie/long overdue reads geboren! Dat het bovendien ook nog eens beter is voor mijn portemonnee is een aangenaam extraatje. Kerstcadeautjes, hè, peeps. Ik denk alleen maar vooruit. 😅

the books.

Liggen momenteel op mijn leesstapel:

FANGIRL van Rainbow Rowell. Ik heb nagenoeg alle boeken van deze schrijfster, en hoewel deze niet mijn favoriet is (dat is Eleanor & Park), is Fangirl wel waar het allemaal begon. Het boek volgt Cath, een fan fiction-schrijvende girl geek, en haar struggles met een splinternieuw hogeschool-avontuur. Inclusief kei-romantisch subplot en wat familiedrama, natuurlijk. Ye olde typical YA novel mét een geeky twist, dus. Het was die tumblr-chick op het lijf geschreven, en ook nu (want ik ben er al aan begonnen, hihi) leest het boek nog als een trein.

PRACTICAL MAGIC van Alice Hofman. De film met Sandra Bullock en Nicole Kidman is één van mijn favoriete films om te bekijken rond de herfst/halloweenperiode. Nee, wacht. Scratch that. Het is één van mijn favoriete films om whenever naar te kijken (dat huis, mannekes… wat een dróóm). Ik was dus al even nieuwsgierig naar het boek waarop ie gebaseerd is, kocht ‘m zo’n twee jaar geleden eindelijk aan, en… Koos toch altijd voor andere witchy boeken in de herfst. Dit jaar niet, dus! Ook al gaat het de ronde dat dit zo’n zeldzaam geval van ‘de film is leuker dan het boek’ is, geloof het of niet. Maar, hey. Can’t wait to finally find out, alleszins!

THE OCEAN AT THE END OF THE LANE van Neil Gaiman. Hét boek dat me echt verliefd deed worden op de woorden en werelden die Neil Gaiman telkens weer uit z’n pen tovert. Een beetje spooky, maar héél erg mooi. Tenminste, dat is zowat het enige dat ik me er echt van kan herinneren; dat het me zó hard van m’n sokken blies dat ik het sinds 10 jaar (!) geleden niet meer heb aangeraakt. Perfect om me er nog eens door te laten verrassen, dus!

IN DEFENCE OF WITCHES: WHY WOMEN ARE STILL ON TRIAL van Mona Chollet. Ok, ok… Deze kocht ik nog niet zo lang geleden op aanraden van een vriendin, maar ik heb ‘m speciaal gespaard voor deze periode van het jaar (for obvious reasons, hihi). Het is een collectie essays die de witch hunts van vroeger vergelijkt met hoe vrouwen vandaag nog steeds worden bekeken én bestraft als en wanneer ze net dat tikkeltje afdwalen van de norm. Een feministische must-read, dus. Peeeeerfect.

THE BORROWED ONES. Naast de boeken hierboven heb ik er ook nog een paar liggen die aan me uitgeleend werden door een vriendin, die bovendien heel goed passen bij het aankomende spooky season. Hen wil ik dus ook zo snel mogelijk een kans/de tijd geven, 1) omdat ze me nog steeds enorm hard aanspreken, en 2) omdat ik ze haar dan eindelijk kan terugbezorgen, oepsie. Ik heb ze mooi op de bovenste plank van mijn boekenkast gezet, zodat ik ze deze keer zéker niet uit het oog verlies!

q || hoe gaan jullie om met zo’n ever-growing leeslijst? En (her)lezen jullie ook meer tijdens deze periode van het jaar?
Let me know!

Veel liefs & leesplezier,