A Gentle January to (not) do list.

A Gentle January to (not) do list.

Een kleine plottwist na mijn laatste ‘4 for 24’ post, misschien, maar whoever said dat we meteen aan die goede voornemens en/of intenties moeten beginnen van zodra de maand januari in onze agenda opduikt, toch? Toch! Een woordje uitleg over Gentle January, waarom menig mens er naar zou moeten grijpen, én hoe demijne eruitziet, hier net onder!

Gentle watte?

Gentle January. Ik had er nog nooit van gehoord, kwam het onlangs heel toevallig tegen in een Instagram story van ikweetnietmeerwie, en… besefte dat ik er eigenlijk uit eigen initiatief al aan deelnam, haha. Dat ik mijn intenties uit de vorige post serieus neem is nochtans zeker. Ze zijn immers belangrijk om verder te kunnen blijven groeien op de verschillende gebieden die ik erin aankaartte, maar, euh… Misschien gewoon niet nú? Zo direct? Waarom zou ik mijn vermoeide zelve immers voorbarig een drukke januari opleggen, wanneer ik amper tijd heb gehad om te recupereren van de feestdagen, of het voorbije jaar oerdegelijk heb kunnen verwerken? Begrijp me niet verkeerd; ik heb enorm veel respect voor mensen die nagenoeg meteen kunnen schakelen. Die vanaf 1 januari op de hometrainer kruipen, of meteen die alcoholvrije maand induiken. Die hun hele routine van de ene dag op de andere kunnen omzwieren, en dat dan - vooral - nog eens volhouden ook. Maar zo’n persoon ben ik dus o-ver-duidelijk niet. Een force start? Doesn’t work. En dat is helemaal OK, besloot ik, want misschien is eerst even reflecteren én mezelf voorbereiden op de broodnodige veranderingen voor ik mezelf de dieperik instort meer mijn schtick. Enter Gentle January. Om heel die voorgaande gedachtengang dan even onder de perfecte noemer te kunnen brengen, zo blijkt.

The rules.

Die zijn er niet. Simpel. Je vult je eigen chilly willy januari immers in hoe je zelf wil, of het zou z’n naam niet waardig zijn. Tot zover deze paragraaf. Next!

mijn januari.

Allesbehalve een checklist, dus, het lijstje hieronder. Eerder inspiratie om nog snel aan het jouwe te beginnen voor we alweer een maand verder zijn, ook al zijn we het er al lang unaniem over eens dat januari de langste maand ooit is (right?!).

  • just the one gig in mijn agenda.

    Aangezien ik dit jaar een twintigtal weesgedichten voor mijn rekening mag nemen, heb ik mijn teken-agenda voor de rest van de maand helemaal leeggemaakt. Zo heb ik genoeg ruimte om me aan onverwachte (weer)omstandigheden aan te passen zonder een (extra) last minute stresske. Gelukkig maar, want de stiften die ik voor dit project nodig had werden verkeerd afgeleverd, haha. Meteen een win voor mijn luie januari-plan, dus!

  • dinner & chill.

    Dit is misschien wel de belangrijkste belofte die ik aan mezelf maakte, want dankzij het hele ‘na mijn eten werk ik verdorie niet meer!’- dingetje blijft er heel wat meer tijd over voor de rest van deze lijst.

  • ik maakte alvast een ‘to (re-)read’ boekenstapel en begon eraan.

    Technically is dit wel degelijk het begin van de goede intentie om meer te lezen, maar ik reken het toch goed, nah.

  • tons of movie nights.

    Of het nu de allernieuwste, of oude favorieten zijn; ik deed mezelf een Patron-abonnement van Letterboxd cadeau voor nieuwjaar, en heb me al kostelijk geamuseerd met het bekijken én overdadig loggen van films. Not to mention de tijd die ik al ‘verspild’ heb door het uitkiezen van mijn favoriete posters, zodat mijn app er - in mijn ogen toch - extra mooi uitziet. Zó overbodig, yet so aesthetically pleasing.

  • ik kruip er op werkdagen vroeg(er) in.

    En door dat werkverbod ‘s avonds heb ik zelfs na een film nog tijd om een paar hoofdstukken te verslinden. Heaven.

  • I do what I want, maar ga daar bewuster mee om.

    Tot de vroege uurtjes uitgaan, een hele dag in mijn zetel zitten, toch nog toegeven aan ongezonde gewoontes, voorzichtig al eens een workout-routine uittesten,… Wherever ik op dat moment zin in heb; het zal gebeuren, maar dan wel zonder er meteen al te hoge verwachtingen aan vast te hangen, en er bewust over na te denken hoe ik de not so good stuff in de toekomst kan vervangen door iets anders. Iets beters. Iets dat écht blijft hangen.

Als ik dat allemaal zo herlees komen die puntjes misschien eerder als ‘lui’ over (zo begon ik ook aan deze post: “ik ga gewoon trots lui zijn en dat mag”, haha!), maar je kan ze amper nutteloos noemen, denk ik. I’m easing myself into a new and better routine, zonder mezelf druk op te leggen. Dat is niet echt ‘niets doen’, toch?

Heel die lijst doet alleszins wonderen voor mijn humeur en energie, ik heb bovendien minder last van mijn jaarlijkse post-Kerst-blues, en heb voor de allereerste keer ooit het gevoel dat er écht verandering op til staat. Can’t. Frickin’. Wait.

q || hoe beginnen jullie zachtjes aan 2024? of toch eerder aanhanger van de force start?
Let me know!

Veel liefs,