Portrait Spotlight.

Portretjes laten maken, hoe werkt dat?

Wel, dat doe ik hier heel even uit de doeken! Tegelijkertijd vangen jullie ook een glimp op van mijn nieuwste werkjes. Told you dat ik ze eens in de schijnwerpers zou zetten, hè. ;)

Dat jullie mij vooral graag aan het werk zetten om keitoffe portretjes te maken is ondertussen overduidelijk. And. I. Love it! Daarom wou ik hier alvast nog eens kort samenvatten hoe dat ongeveer verloopt, zodat jullie meteen een bron aan info hebben nog voor ons intensieve mail-verkeer in gang schiet. ;-) Zie het een beetje als een behind the scenes dus, hihi. Here we go!

Brieven for the win.

Yup, brie-ven. ‘t Is te zeggen: brief-jes mag zeker ook, maar hoe meer info ze over jullie (of de personen waarvan je een portret wil laten maken) bevatten, hoe beter! Mijn main goal is immers dat je, wanneer je’t portret voor de eerste keer te zien - of cadeau- krijgt, je jezelf zo goed als metéén herkent. Van uiterlijke kenmerken tot favoriete outfits, van karaktertrekjes tot hobby’s, … Of whatever typisch dingetje je gewoon als klein detail in de print wil (garnalen, bijvoorbeeld. Ik zeg zomaar iets, hihi) ; niets is te gek of te veel! Je mag er zelfs een heel album aan foto’s bijvoegen, cuz I love those. Hoe minder ik stiekem Instagrampagina’s moet gaan bespioneren, hoe sneller en vlotter ik te werk kan gaan. Dat alles stuur je trouwens ook best via e-mail door. Dat passeert nooit onder de radar, werkt overzichtelijker, en gaat ook minder snel verloren omdat ze meteen op mijn computer terechtkomen in plaats van in mijn overvolle camera feed en/of hectische DM inbox. Guiltyyyy. 😬🤷🏻‍♀️

Naast persoonlijke dingen mag je gerust ook voorbeeldjes sturen van portretachtige dingen (vanop Pinterest, bijvoorbeeld) die je mooi vind. Ik zal ze nooit klakkeloos overnemen, maar ze kunnen me wel helpen een idee te vormen over wat je net wil. Dit is zeker niet verplicht! Ook mijn eigen hoofd loopt immers al snel over van de gekke ideeën na het lezen van jullie brieven. ;-)

 

Schets-optie.

Dan zitten we aan de volgende stap: de schets! Soms is het er eentje, soms meerdere, afhankelijk van hoeveel ideeën er al uit ons mail-verkeer zijn ontstaan. Daar kan je dan je favoriet uitkiezen, of nog kleine details laten toevoegen, etc. Ik zal zo’n schets dus altijd standaard voorstellen vóór ik begin in te kleuren, mahaar… Ik heb ondertussen ook wel al een paar klanten die liever volledig verrast worden. Mij volledig carte blanche geven kan dus zéker ook! In dat geval kan ik jullie alleen maar bedanken voor het vertrouwen… En voor het extra stresske, haha.

It’s go-time!

Na de schets komt uiteraard het inkleuren, maar terwijl je hierop wacht bespreken we best ook al andere belangrijke dingen. Je printgrootte, bijvoorbeeld. Tot en met A4 kan ik hier immers thuis afprinten, maar van zodra je graag groter gaat moet ik op zoek naar de beste optie. Ik heb een vaste, favoriete printshop, maar toets graag op voorhand al eens af of ook zij wel jouw ideale print (tijdig) kunnen aanleveren.* Om je een idee te geven van wat er allemaal kan? Het portretje hiernaast werd besteld in posterformaat (50 op 70cm) en zag er ge-wel-dig uit! 🤩

*insert waiting room playlist*

Dat is natuurlijk het spannendste: dat wachten. Rekening houdend met al wat je tot nu toe gelezen hebt, én het feit dat ik dit natuurlijk nog steeds in bij-beroep (aka +/- 2 dagen in de week) doe, kan het soms vrij lang duren (of toch zo lijken) voor je de print daadwerkelijk in je handen hebt. Dat kan van énorm veel dingen afhangen. Zo duurt het logischerwijze bijvoorbeeld veel langer om een print met ingewikkelde achtergrond in te kleuren, dan een portret met een simpele (of zelfs onbestaande achtergrond), maar ook na de schetsfase kan een print wat vertraging oplopen indien er nog wat details aan moeten worden toegevoegd. Neem dan ook nog eens de totale onvoorspelbaarheid van Mr. Postman en Lady Luck (or should I say: Lady Bad Luck) erbij en je snapt waarschijnlijk wel dat vooral cadeautjes met een specifieke deadline soms een spannende bedoening zijn. Daarom reken ik sinds kort een deadline met twee weken speling, daarna is het up to the Universe, so to speak. Dat we hierover duidelijk zullen communiceren is uiteraard een zekerheid!

 

Budget-wise.

Voor jullie een must-know, voor mij altijd spannend, zo’n prijszetting. Zo’n portret (of eender welke illustratie, for that matter) is namelijk altijd maatwerk, en hoe meer portretjes ik teken, hoe meer ik besef dat het bijzonder moeilijk is om er een vaste prijs aan vast te hangen. Soms kan ik per personage aanrekenen, soms moet ik eerder in gespendeerde uren gaan denken… Dat brengt ons perfect full circle naar het belang van die allereerste mail dus! 😊 Van daaruit kan ik gaan inschatten hoe simpel of complex je ideale portret er zal gaan uitzien, en welk bedrag er uiteindelijk op je factuur zal staan. Die eerste mailtjes zijn trouwens geheel vrijblijvend, hè. Past een portretje van mij toch niet binnen je budget is dat geen enkel probleem, je hangt er nog niet aan vast. ;-) Ik zet je pas in mijn agenda na volledig akkoord, hihi.

Oh, en bijkomende kosten (zoals het extern laten printen en laten leveren van de print) worden tevens ALTIJD goed op voorhand gecommuniceerd, are totally out of my hands en zijn vooral veranderlijk naargelang de grootte van je print.

Zo, dat is mijn portrait-making zowat in een notendop! Sta je na het lezen van deze waterval aan informatie (nog steeds) te springen om een portretje van mij te scoren? Aarzel dan niet om hier jullie allereerste brief op de post te doen!

Groetjes en, hey, tot snel! 😉

 
 

*Je kan er ook voor kiezen om mijn ontwerp zélf te laten printen, maar dan is het wel handig om te weten dat je dan in copyright territory terechtkomt (omdat je in principe zoveel prints als je wil kan afprinten met de digitale file die ik je dan bezorg), en zo dus ook in een ietsje hogere prijsklasse.