7 tips tegen de post-holidays blues.

7 Tips Tegen de Post-Holidays Blues.

Ofte de PHB. Want het is een very real, very ambetant dingetje, don’t you think?

Raise your hand als ik je zelfs niet moet uitleggen wat de PHB is, want ik denk dat we met nogal veel zijn. Dat verdrietig - of dikwijls zelfs teleurgesteld - gevoel na de feestdagen kan soms zo overdonderend zijn dat zelfs de grootste levensgenieter/optimist al eens van een very high, naar een very low gaan. Zo ook ik, want het zal je niet verbazen dat wanneer je zo’n grote Kerstfanaat bent, het zwarte gat waar je dan van een hĂ©le hoog berg invalt gigantisch is. Ik wĂ©Ă©t dat, I’ve been there, maar dit jaar was ik er verdorie op voorbereid. De held(en) van dienst? Die actieplannetjes die ik leerde maken na mijn herfstdip. Het specifieke Post-Holidays actieplan? Scroll on!

reflect & set intentions. again.

En take your sweet little time about it. “Wacht, dus die intenties, goals, etc. van vorige week tellen niet meer, ofwat?”, hoor ik je nu denken. Yup. Maar ook: nope. Wat ik hier vooral wil aantonen is dat die eerste januari tĂłch nog heel hard kan binnenkomen, ook al zag je het nieuwe jaar enorm zitten en had je in die laatste week van december al zo enthousiast doelen opgesteld. Plots ga je dan echt die druk voelen om metĂ©Ă©n te gaan presteren, of je leven om te gooien, of whatever je ook op dat lijstje hebt gezet. Wel, don’t. Je hebt tijd, er zijn 12 maanden in een jaar. In plaats van je dus meteen een loser te voelen omdat je nog niet in gang bent geschoten; bekijk die doelen nog eens. Dewelke lijken je Ă©cht haalbaar? In dewelke heb je nĂș al zin om eraan te beginnen als je ze zo nog eens leest? Aan dewelke kan je wanneer beginnen en hoe? En, jawel, dewelke zou je eigenlijk stiekem willen ditchen? Wist je trouwens dat er daarvoor een (onofficiĂ«le) feestdag bestaat? Elke 17de januari is het ‘Ditch New Year’s Resolutions Day’, yup. Dus alweer: je hebt tijd. Zowel voor het bereiken van je doelen ALS voor het aanpassen ervan.

start weer met bewegen, hoe kort ook.

Toegegeven? Ik ben eerder een clichĂ© creatieveling dan een fervente sporter, maar ik kan zo af en toe wel eens genieten van een goeie wandeling of een loopje. Daarnaast is het natuurlijk ook geen geheim dat op z’n minst een beetje extra beweging goed is voor een mens, zĂ©ker wanneer die nog niet zo lang geleden een stapel kroketten naar binnen heeft gewerkt. Smijt daar dan nog eens de adrenaline rush ter bestrijding van dat post-holidays dipje bij, en je wĂ©Ă©t dat je niets mis kan doen met de draad weer op te pikken qua your healthy habit of choice. Hier was dat dus stilletjesaan die loop-gewoonte weer opbouwen met Zombies, Run! intervalletjes (ik voel het na twee dagen nĂłg in mijn kuiten, dus die tweede sessie straks wordt nog - euh - interessant), Ă©n ik stap sinds kort ook van The Shire naar Mount Doom - ik bedoel Mount Fire! - met deze app. Still a sucker for geeky/sporty combo’s dus, yes. Whatever it takes, denk ik dan!

get in your Zzz’s.

En your vitaminzzz. En simpelweg gewoon your routinezzz. Want de feestdagen, die hangen dikwijls samen met weinig slaap en niet-altijd-even-gezond-maar-wel-heel-lekker eten, natuurlijk. Die patronen weer omzwieren vind ik eigenlijk ook altijd een hele leuke afleiding, ook al ga ik die Ferrero Rocherkes enorm missen. We’ll meet again, overheerlijke chocolade-bommetjes. We’ll meet. Again.

je omgeving; spruce it up.

Koppel het weer opbergen van je kerstversiering - en eventuele integreren van cadeautjes, hihi - gerust al eens aan een grondige schoonmaak. Zo compenseer je het gebrek aan motivatie om al aan die doelen van hierboven te beginnen tóch met iets van productiviteitsgevoel. Dat die aanstormende lente-schoonmaak dan ook nog eens beter zal meevallen is een leuk extraatje, don’t you think? Hebben er hier al aan moeten geloven: mijn keukenkasten en mijn bureau. Up next: alle andere kasten, inclusief de kleerkast. Time to donate some stuff & Marie Kondo the hell out of your pad, people.

level up on the self-care.

Zelf-verwennerij is het antwoord op Ă lles. Van even terug rustig op je eentje opladen met je favoriete boek, puzzel of film(s) na al dat sociaal-zijn, tot extra lange badjes of douches gevolgd door een heus skincare regime, enkel en alleen omgeven door kaarslicht en een stel ronkende katten. Whatever floats your boat!

Blik vooruit

Toch een beetje afkick-verschijnselen van al die leuke plannen de afgelopen maand? Of zindert er vooral teleurstelling en/of gemis in verband met de kerstsfeer of vorig jaar na? Hou je dan vooral niet in om al wat nieuwe, misschien zelfs leukere herinneringen in je agenda neer te pennen. ;-)

hou een goodbye ritueeltje

Last but not least; maak een momentje van dat afscheid in plaats van zomaar je kerstboom meteen af te breken. Lees al je kaartjes nog eens, of hou een laatste filmavond bij al die gezellige kerstverlichting, bekijk/gebruik/apprecieer de cadeautjes die je kreeg, etc. Dat is natuurlijk vooral van toepassing indien je net als ik het hele Kerstgebeuren zal missen, maar eigenlijk
 Ben je daarentegen blij dat die periode erop zit? Vier dat dan met een naar believen in te vullen, ‘omgekeerd’ ritueel!

Q || hoe blikken jullie terug op de kerstperiode? Ook last van heimwee of net niet?

Veel liefs,

x N.