Stay organised with me!

stay organised with me.

Hoe blijft een (single) mens met twee jobs in godsnaam georganiseerd? Geloof me, de ene dag kan ik die vraag - een beetje - beantwoorden, de andere dag totaal niet. Helemaal normaal, dat laatste, want zonder op z’n minst een tikkeltje chaos en spontaniteit zou ons leven maar saai zijn. Maar een beetje structuur? Dat heeft deze stresskip (die daarbovenop ook snel afgeleid is) zéker nodig, vooral nu de commissies én eigen projecten zich beginnen opstapelen. Daarom giet ik mijn favoriete organising tips, AKA diegene die me al het meeste geholpen hebben, in een blogpost vandaag! Het kan elke bijberoeper of algemene busy person maar goed van pas komen. 😉

notion

‘t Is gebeurd. Na jaren vasthouden aan mijn nostalgische bullet journal onder het mom van ‘creatieve uitlaatklep’ ben ik toch zo goed als helemaal overgeschakeld naar deze geniale app. Dankzij een paar leuke widget plug-ins kan je er immers ook heel creatief mee aan de slag these days, en gewoon echt ALLES waar ik structuur in nodig heb zo op één overzichtelijk plaatsje hebben: a true life- én planetsaver (kers op de taart, dit). Dankzij een dashboardpagina die automatisch opstart van zodra ik mijn computer opzet, lukt het véél beter om dagelijks stil te staan bij wat mijn prioriteiten zijn, en wat ik tegen het einde van die dag wil bereiken. Of dat nu biz-related of op persoonlijk gebied is. Van blog to do’s en mijn tekenagenda tot mijn meal plan (dat op den duur gewoon ook een heus receptenboek zal worden, inclusief geautomatiseerde boodschappenlijst per recept, aaaaaaah heaven!); wherever ik ook op wil focussen, ‘t is maar klikken. En over focussen gesproken? Zelfs mijn vaste focusplaylist én focustimer heb ik meteen bij de hand.

pomodoro

Die focustimer verdient hier trouwens zijn eigen korte stukje, want zoals ik al vermeldde in de intro van deze post: ik ben énorm snel afgeleid. It’s a problem. Tegelijkertijd neem ik ook te weinig pauzes wanneer ik mezelf echt in een tekening verlies, waardoor ik minstens twee dagen te kampen heb met schermhoofdpijntjes en een pijnlijke rug. Het was nooit goed, dus, maar Pomodoro to the rescue! Je kan deze timer trouwens volledig personaliseren naar jouw ideale schema, maar ik werk voorlopig met het vooringestelde 25 minuten focus, 5 minuutjes pauze systeem en het komt mijn productiviteit alleen maar ten goede.

the right soundtrack

Ontdekking van de eeuw: mijn playlist vol rustige focusmuziek (meestal bestaande uit instrumentale filmmuziek) is heus niet voor élk jobje de beste compagnon. Voor schetsjes, creatieve brainstorms met mezelf of schrijven wel. Voor kleurwerk? Nope. Dan mogen het uptempo pareltjes uit de jaren ‘80 of ‘90 zijn. Ter bevordering van het halen van deadlines is het dus misschien ook een goed idee (tenzij je liever in absolute stilte werkt, of course) om eens met je dagelijkse werk-soundtrack te experimenteren!

communicatiekanalen

Instagram,etc.= keitof om je werkjes in de kijker te zetten én met mensen in contact te komen. Mailbox: veel overzichtelijker, met de mogelijkheid om meteen (!!!) te gaan indelen en sorteren, zodat mijn agenda en to do’s een pak overzichtelijker blijven en ik al het nodige (beeld)materiaal ook meteen bij de hand heb zonder daarvoor helemaal terug te moeten scrollen naar het begin van een Instagram-conversatie. Don’t get me wrong, ik hou enorm van onze art-related berichtjes via Instagram en soortgenoten, maar van zodra het serieus wordt tussen ons zal ik je altijd doorverwijzen naar die mailbox/wachtlijst van me. 😉

to do lijstjes

Van het digitale soort, uiteraard. Maak ze zoveel mogelijk en van alle soorten: dagelijkse, wekelijkse én maandelijkse, als ze maar nuttig zijn OF ze je op z’n minst kunnen inspireren. Je hoeft immers heus niet alles in zo’n lijstje te gieten (chaos en spontaniteit, remember?), maar een overzichtje van wat je echt moet of wíl doen is een must. Integreren in die Notionpagina, en voilà; je zal je nooit meer vervelen. TENZIJ je dat eens wil natuurlijk, hihi.

avondprep

Het grootste plezier dat ik mijn future self kan doen is op het einde van mijn (thuis)werkdag even de tijd nemen om mijn bureau op te kuisen. Als alles op z’n plaats ligt en ik - vooral - de ruimte heb om er de dag nadien meteen weer in te vliegen is dat een énorme boost voor de rest van de dag. Daarnaast probeer ik ook elke avond al eens op te lijsten wat er de dag nadien allemaal op de planning staat. Dat is tijd gewonnen in the morning!

time-blocking

Veel te doen die dag? Dan zwier ik alles in time blocks in mijn iCal, inclusief alertjes, en probeer ik me daar dan zoveel mogelijk aan te houden. En met ‘alles’ bedoel ik ook ‘àlles’. Research, schetsen, inkleuren, foto’s nemen, lunchpauzes, workouts,… Op deze dagen voel ik me echt een beetje een controlefreak, maar euh… Die satisfaction op het einde wanneer het lukt? Gi-gan-tisch, haha!

make your own rules

De doorsnee organising guru zal er ongetwijfeld niet mee akkoord gaan dat ik al eens een serietje opzet wanneer ik werk, maar ach. Screw ‘em. Ik word er rustig van, heb graag het gevoel dat ik toch ook een beetje plezier aan mijn werk kan koppelen en soms zorgt het zelfs voor nieuwe ideeën. Diezelfde goeroe zal er misschien ook op hameren hoe belangrijk het is om die wekker al af te laten gaan om vijf uur ‘s morgens, terwijl ik goed weet dat mijn meest productieve uurtjes zich net (véél) later afspelen. Dus alweer: screw ‘em. Probeer je eigen ritme te vinden, en doe vooral wat er voor jou het makkelijkste is, en wanneer het je het beste uitkomt. Zéker als je een creatieve job uitoefent. Alsof inspiratie zich aan regeltjes houdt. Haha. Ha. Ha.

balans. 🧘‍♀️

Die time blocks van hierboven, bijvoorbeeld? Doe dat niet elke dag, hè. Zo heel af en toe eens niéts plannen en gewoon doen wat je op dat exacte moment graag wil doen is ook belangrijk. Verschuif, laat los en zoek een goeie balans tussen je werk én je downtime. Dat is volgens mij de grootste uitdaging voor ieder van ons, no?

Q || hoe zoeken jullie die balans op tussen organised a.F. zijn, maar toch ook spontaan? bij welke organiseertips zweren jullie?

Veel liefs!
x N.